A Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és AMI - Móricz Zsigmond Általános Iskolája, Hetényegyháza
" HATÁRTALANUL!"
HAT-KP-1-2023_1-000456 - HAT-KP-1-2023_1-001733

 • 2024. május 27-31. - Szlovákia

 • Iskolánk első alkalommal nyújtott be pályázatot Határtalanul osztálykirándulásra a Ménteleki Általános Iskolával együttműködve. Nagy örömünkre a pályázat sikeres volt. Így 49 gyermek 5 kísérő tanárral vehetett részt az élménydús 5 napon. Ezen az öt napon lehetőségünk volt bepillantani a határon túli magyarok életébe, megismerni kultúrájukat és művészetüket. A pályázat záróprogramja egy értékelő óra volt. Ezen a kísérő tanárok képes prezentációval elevenítették fel a kirándulás programjait, melyekhez a diákok élményeket fűztek, valamint visszamondták a történelmi vagy művészeti, kulturális kapcsolódásokat, melyet a helyszínen hallgattak meg. • Beszámoló 01.
 • Beszámoló 02.
 • 2024. május 27-31. - Határtalanul - Szlovákia

 • Hetedikeseink felfedezőúton a Felvidéken „A magyar művelődésnek évszázadok folyamán szent földje volt a Felvidék. Itt folytak le a nagy események: Balassa Bálint ajkán először szólalt meg a maga igazi hangján a magyar líra, Pázmány Péter szelleméből itt pattant ki a művészi magyar próza, innen indult ki két nagy szellemi áramlat: az ellenreformáció és a felvilágosodás, itt kezdte kifejteni Kazinczy a megújulni készülő magyar irodalom programját s itt élte át az emberi sors problémáit Madách, (…). Majd három évszázadig a Felvidék volt a magyar szellemiség otthona.” (Schöpflin Aladár: Felvidék) E szellemiségből kívántunk megtapasztalni „valami igazit”, amikor tervezni kezdtük hetedik osztályosaink részvételét a Határtalanul programban. 2024. május 27-én reggel indultunk felfedezőútra a Ménteleki Általános Iskola hetedikeseivel együtt. Első megállónk a „határon túl” Rimaszombat volt, itt várt ránk idegenvezetőnk, Vali néni, akivel megnéztük a város nevezetességeit, megkoszorúztuk Petőfi Sándor szobrát. Városnéző séta után Batkán egy általános iskola meglátogatása következett. Az iskola rendezett környezete megfogott minket, és a helyi feltaláló által bemutatott gömbsakk is nagyon érdekes volt. A szállásra érkezés előtt még Lévárt-ra utaztunk egy méhészetbe. Itt mézet kóstoltunk és kipróbáltuk a méhkaptárak felett elhelyezett terápiás házat. A szobák elfoglalása után finom vacsora elfogyasztása koronázta meg a napot.
  " Második napon első utunk a Garam mente városa Zólyom volt, melynek gyöngyszeme a híres vár – Balassi Bálint szülőhelye és a felújított főtér a plébániatemplommal. Garam mente városa Zólyom, melynek gyöngyszeme a híres vár – Balassi Bálint szülőhelye és a felújított főtér a plébániatemplommal.
  Következtek a bányavárosok: A nap következő programja egy besztercebányai városséta : a város központjában a nevezetességek felfedezésével töltöttük el az időt. Gyönyörű palotáival, templomaival a környék legvonzóbb települése. Megtekintettük az egykori bányakamara épületét, a Thurzó házat és a várnegyedet. Körmöcbányán is megálltunk, ahol a várnegyed és a gótikus Szent Katalin-templom megtekintése után a pénzverde működésének megismerésével lehettünk gazdagabbak. Selmecbányán folytattuk az időutazást. A Selmeci-hegység 800-1000 méteres hegyei közti katlanban épült városkának sajátos hangulata van, nem véletlen, hogy a Világörökség része. A természeti adottságok miatt az egykori híres bányaváros minden tere és utcája más szinten fekszik, mégis tökéletes összhangot tapasztalhatunk a macskaköveken sétálva. Meglátogattuk a szabadtéri bányászati múzeumot, a Banská Štiavnica-t, ahol különleges élményben volt részünk, mely egy festői szépségű völgyben található a város szélén.
  Mint Szlovákia legrégebbi és tematikusan legnagyobb bányászati kiállítása, bemutatja az ércbányászat fejlődését a középkortól a 20. század végéig a közép-európai térségben. Az egyik legritkább kiállítás a föld alatt, elénk tárja a lóhajtású Gápel működését. A földalatti túrához sisakot, esőkabátot és lámpát kaptunk. Tartalmas nap után a szálláshelyen finom vacsorával vártak bennünket. Harmadik napunkat gyönyörű és különleges Betléren, az Andrássy vadászkastély felkeresésével indítottuk. A történelmi Magyarország egyik legnagyobb épségben fennmaradt, eredeti bútorokkal berendezett kastélya, a Gömör-Tornai Karszt északi részén, a mai Szlovákia területén, Rozsnyótól néhány km-re északra Betléren (Betliar) található. Az Andrássyak egykori vadászkastélyában berendezett páratlanul gazdag enteriőrkiállítás mellett a régió egyik legszebb kastélyparkja teszi teljessé az élményt. Utunkat folytatva Andrássy Dénes gróf által építtetett mauzóleumot néztük meg. Rozsnyón felkerestük a plébániatemplomot, ahol Szent Neitusz ereklyéjét, valamint a felbecsülhetetlen értékű Mettercia táblaképet őrzik.
  Az egykori bányavároska történelmi városközpontját az őrtorony kerengőjéről tekintettük meg. Sajógömörön járva Cinka Panna és Mátyás király kapás szobránál emlékeztünk egy rövid ideig. Souvenirek vásárlása után tértünk vissza a szálláshelyre. Negyedik napunk során felkerestük a világörökség részét képező Dobsinai jégbarlangot* és Dobsina városát. Itt építették fel az első felvidéki nagyolvasztót. Kellemes kitérést jelent a Szepespatak völgyében található bányászati tanösvény és a Ludmila bányászati skanzen felkeresése is, a Szlovák Paradicsomon keresztül túrázunk. Végül hazatérés előtt még megtekintettük a Csorba-tavat. Utolsó napunk sem maradt program nélkül. Következett Gács felújított várkastélyának,a Forgáchok sírkamrájának, valamint a Füleki vár megtekintése. Élményekkel telve az esti órákban érkeztünk haza.

  fotógaléria!
Top